Categoria: General

RUBÍ SE SUMA A:  L'”ALIANZA PARA LA FP DUAL”

 

L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, i la directora de la Fundació Bertelsmann, Clara Bassols Rheinfelder, han signat aquest dijous el conveni d’adhesió de la ciutat a l’entitat que promou la modalitat dual de la Formació Professional

El moment de la signatura del conveni (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

Rubí s’ha incorporat a l’Alianza para la Formación Profesional Dual, una xarxa estatal de més de 1.250 empreses, centres educatius i institucions compromeses amb la millora de l’ocupabilitat dels joves a través del desenvolupament de la Formació Professional Dual. L’Alianza, impulsada per la Fundació Bertelsmann, la Fundació Princesa de Girona, la CEOE i la Cambra de Comerç d’Espanya, també pretén aglutinar les millors iniciatives i experiències d’aquesta modalitat d’FP. Aquest dijous, l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, i la directora de la Fundació Bertelsmann, Clara Bassols Rheinfelder; han signat a la sala de plens de l’Ajuntament de Rubí el document d’adhesió que fa oficial la incorporació del municipi a l’Alianza. L’Ajuntament de Rubí és el segon consistori català que se suma a la iniciativa, després del d’Esplugues de Llobregat.

L’adhesió respon a un dels objectius del Pla de Treball 2017 – 2019 del Consell de l’FP de Rubí que compromet el municipi en la promoció de la Formació Professional Dual. “Per nosaltres, millorar l’ocupabilitat dels rubinencs i rubinenques, i en especial dels més joves, és un objectiu prioritari i estem convençuts que l’FP Dual ens hi pot ajudar”, ha dit l’alcaldessa. “Cal que tornem a prestigiar la Formació Professional i que expliquem que la taxa d’atur entre joves formats en FP és quatre vegades inferior a la mitjana de desocupació de les persones d’entre 16 i 24 anys; les empreses han de saber que quan busquin personal capacitat el trobaran a la ciutat i per fer-ho hem d’adequar l’FP a les necessitats de les empreses del territori”, ha conclòs. En aquest sentit, el regidor d’Educació i Ocupabilitat, Víctor García Correas, ha reclamat a la Generalitat de Catalunya que “a Rubí cal més oferta de Formació Professional vinculada al sector industrial perquè Rubí és indústria”. Correas també ha recordat que en els sector formatius d’electricitat i electrònica només un 3% dels estudiants són dones. “Hem de fomentar l’accés de les dones a les famílies tecnològiques, industrials i científiques. No fer-ho és deixar perdre la meitat de la força de treball de la societat”, ha argumentat.

Clara Bassols Rheinfelder, directora de la Fundació Bertelsmann, ha afirmat que “la Formació Professional Dual és una modalitat que aporta beneficis a tots els agents implicats. A les empreses, que poden formar joves segons les seves necessitats i tenen l’oportunitat de captar talent qualificat; als centres educatius perquè poden conèixer les tendències del mercat i ajuda a augmentar la demanda als seus cicles formatius; i  per descomptat a les persones joves que poden aprendre en un entorn real de treball i millorar les seves opcions d’inserció laboral”. A més, ha afegit “l’adhesió de l’Ajuntament de Rubí suposa un pas més en la millora del desenvolupament de l’FP Dual de qualitat. És essencial que es potenciï aquesta formació des de l’àmbit municipal ”.

El conveni d’adhesió que s’ha signat avui compromet el consistori en la difusió i potenciació del model d’FP Dual, la participació en les trobades i grups de treball desenvolupats per la xarxa i la promoció dels criteris de qualitat fixats per l’Alianza per a les empreses i els centres educatius. L’Alianza, per la seva banda, dona suport a les institucions que s’hi sumen amb tres línies d’actuació: visibilitat, coneixement i recursos. Així, la xarxa fa referència, a la seva web i a altres activitats de comunicació a la contribució que les institucions adherides realitzen en favor del desenvolupament de l’FP Dual; les institucions tenen a la seva disposició la possibilitat de participar en trobades amb altres membres i intercanviar experiències, coneixements i millors pràctiques; a més, l’Alianza ofereix productes i eines específiques de coneixement col·laboratiu.

FP a Rubí

Tota l’oferta formativa de Formació Professional (FP) de Rubí es mostrarà a la ciutadania a través d’una jornada especialitzada els dies 1 i 2 d’abril. La jornada que arriba a la sisena edició es trasllada aquest any al Celler i s’obrirà al públic de 10 a 19.30 h tots dos dies. Com cada any, s’hi mostrarà l’oferta en FP de cada centre i s’oferiran xerrades i activitats paral·leles.

 

A Rubí, hi ha tres centres educatius que ofereixen la formació professional en modalitat dual: Col.legi Regina Carmeli (CFGS Ensenyament i animació socioesportiva, CFGS Condicionament Físic i CFGS Comerç internacional), INS J.V. Foix (CFGS Automatització i Robòtica industrial) i l’INS L’Estatut (CFGS Administració de sistemes informàtics a la xarxa). El curs 2019 – 2020, hi ha 33 alumnes que cursen cicles formatius de grau superior en modalitat Dual.