Categoria: General

L’Ajuntament redueix el consum energètic de l’equipament municipal Rubí Forma a partir d’una solució basada en intel·ligència artificial

El pilot ha permès controlar automàticament l’encesa i apagada de les màquines de climatització, optimitzant la despesa elèctrica i assolint un estalvi de més de 5.000 euros anuals
Façana de l’edifici Rubí Forma (foto: Ajuntament de Rubí – César Font)
Façana de l’edifici Rubí Forma (foto: Ajuntament de Rubí – César Font)

 

L’Ajuntament de Rubí, a través dels serveis de Manteniment i de Rubí Brilla, i l’empresa The Predictive Company han finalitzat una prova pilot per millorar l’eficiència energètica de l’edifici Rubí Forma mitjançant una solució basada en intel·ligència artificial. El pilot, emmarcat en la iniciativa Laboratori SmartCatalonia, ha estat testejat durant els mesos de maig a setembre de 2022 i ha permès detectar i solucionar comportaments irregulars dels sistemes de fred i calor de l’edifici.

A partir de la recollida de dades sobre el consum energètic de l’edifici, The Predictive Company va analitzar l’estat del sistema de climatització de l’equipament, així com les dades climatològiques de l’entorn. Els resultats de l’anàlisi reflectien que existia marge de millora en el funcionament del sistema de climatització del Rubí Forma i que, per tant, la prova pilot podria aconseguir estalvi energètic i millora del confort tèrmic.

El pilot ha permès establir un control automatitzat dels processos d’encesa de la maquinària de climatització, així com establir un control dinàmic de la temperatura per a un major confort a l’interior del Rubí Forma.

La solució de The Predictive Company ha aconseguit millorar l’estalvi energètic i reduir el temps d’encesa de la maquinària de producció de fred i calor, passant dels 80 minuts als 30. La solució, basada en el sistema TPC, també ha permès identificar els patrons òptims de climatització i els dies en què l’encesa no és necessària, tot plegat resultant en una millora del confort i en un estalvi econòmic superior als 10.000 euros anuals.

El Consistori està estudiant actualment implementar aquesta solució en aquest i altres equipaments municipals.