Categoria: General

 

L’AJUNTAMENT IMPULSA UNA NOVA EDICIÓ DEL PROGRAMA SIOAS PER A LA INSERCIÓ LABORAL DE PERSONES AMB DISCAPACITAT

 

La iniciativa, que es desenvolupa per tercera vegada a Rubí, promou l’accés al mercat laboral ordinari de ciutadania amb un grau de discapacitat entre el 33% i el 65%
Es pot sol·licitar l’ingrés al programa a través de l’OADF (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

L’Ajuntament de Rubí, a través de Rubí Forma i del Servei de Diversitat Funcional, organitza la tercera edició del programa Serveis Integrals d’Orientació Acompanyament i Suport (SIOAS), subvencionat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i objecte de cofinançament per part del Fons Social Europeu. Dins d’aquesta iniciativa, s’ofereix atenció individualitzada i orientació a persones amb discapacitat física, intel·lectual i/o sensorial, o amb algun trastorn mental, amb l’objectiu que trobin feina al mercat de treball ordinari. El programa es concreta a Rubí a través d’un conveni amb la Fundació Grupo Hada, que gestiona projectes d’inserció laboral i formació ocupacional per a persones amb discapacitat a diferents municipis del Vallès Occidental.

El SIOAS es planteja com un servei tutoritzat especialitzat que té en compte les circumstàncies personals i professionals de la persona usuària per determinar les seves capacitats i interessos i gestionar la seva trajectòria de formació, de recerca de feina o de posada en pràctica d’altres iniciatives professionals. A Rubí, el programa ofereix orientació i inserció laboral tant a nivell individual com en grup, prospecció laboral, formació tecnicoprofessional, i formació en alfabetització digital.

En aquesta nova edició, el programa s’adreça a ciutadania amb un grau de discapacitat entre el 33% i el 65%. Segons estadístiques de 2019, a Rubí hi ha reconegudes de forma legal 3.522 persones amb un nivell de discapacitat dins d’aquesta franja. Tot i que una part d’aquests rubinencs i rubinenques no estan en edat de treballar, les demandes detectades des de diferents serveis confirmen que es tracta del grup amb més necessitat de recerca de feina i de formació professionalitzadora.

La tercera edició del SIOAS està oberta des de l’estiu i finalitzarà el 30 de juny de 2022. Per beneficiar-se d’aquesta iniciativa, cal fer la demanda a través de l’Oficina d’Atenció a la Diversitat Funcional (OADF) o el servei de Primera Acollida de Rubí Forma.

La inserció laboral com a objectiu

L’organització del programa SIOAS a Rubí s’emmarca dins els eixos d’actuació del Pla d’atenció integral a les persones amb discapacitat i diversitat funcional 2019-2022. Com ha explicat la regidora de Programes Sectorials, Yolanda Ferrer Polo, “des de fa molts anys, teníem a la ciutat diversos recursos per a la inserció laboral protegida però ens mancaven opcions que facilitessin l’accés de les persones amb discapacitat al mercat de treball ordinari. El SIOAS és un dels projectes que ens permet avançar en aquest sentit de manera efectiva, com han demostrat els bons resultats d’edicions anteriors“.

En la seva anterior edició, es va atendre 22 persones, arribades principalment a través de Rubí Forma, l’OADF, l’Oficina Tècnica Laboral i els Serveis Socials. D’aquestes, se’n van acabar seleccionant 15 amb un grau de discapacitat a partir del 65%, que van completar els continguts del programa mitjançant tutories individuals o sessions en grup.

Quatre dels participants van realitzar de manera satisfactòria la formació tecnicoprofessional d’auxiliar d’operacions bàsiques de logística i packaging, amb una durada total de 180 hores teòriques i 80 hores de pràctiques en empresa ordinària.

A data d’avui, un dels usuaris ja ha estat contractat per l’empresa on va realizar les pràctiques. A més, hi ha altres dues persones en processos de selecció amb resultat satisfactori, a l’espera de resposta per part de l’empresa.  Actualment, l’equip de prospecció del SIOAS segueix treballant per ampliar aquesta xifra d’insercions.