Categoria: General

L’AJUNTAMENT PREPARA UNA NOVA EDICIÓ DEL PROGRAMA SIOAS PER A LA INSERCIÓ LABORAL DE PERSONES AMB DISCAPACITAT

El proper divendres 23 d’octubre, tindrà lloc una sessió informativa sobre aquesta iniciativa promoguda per Rubí Forma i el Servei de Diversitat Funcional
El programa es desenvolupa a l’edifici Rubí Forma (foto: Ajuntament de Rubí – César Font)

L’Ajuntament de Rubí, a través de Rubí Forma i del Servei de Diversitat Funcional, impulsa una nova edició del programa Serveis Integrals d’Orientació Acompanyament i Suport (SIOAS), subvencionat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i objecte de cofinançament per part del Fons Social Europeu. Aquest facilita atenció individualitzada i orientació a persones amb discapacitat física, intel·lectual i/o sensorial, o amb algun transtorn mental, amb l’objectiu que trobin feina al mercat de treball ordinari. El programa es concreta a Rubí a través d’un conveni amb la Fundació Grupo Hada, que gestiona projectes d’inserció laboral i formació ocupacional per a persones amb discapacitat a diferents municipis del Vallès Occidental.

El SIOAS es planteja com un servei tutoritzat especialitzat que té en compte les circumstàncies personals i professionals de la persona usuària per determinar les seves capacitats i interessos i gestionar la seva trajectòria de formació, de recerca de feina o de posada en pràctica d’altres iniciatives professionals. A Rubí, el programa ofereix orientació i inserció laboral tant a nivell individual com en grup; prospecció laboral; formació tecnicoprofessional en les especialitats d’auxiliar tècnic en servei d’emmagatzematge i packaging, i d’auxiliar d’operari de logístic i producció; pràctiques en empresa; i formació en alfabetització digital.

Com a novetat, enguany el programa s’amplia a persones amb un 65% o més de grau de discapacitat. A l’anterior edició, s’adreçava a ciutadania amb un límit de discapacitat entre el 33% i el 65%.

Per beneficiar-se d’aquesta iniciativa, cal fer la demanda a través de l’Oficina d’Atenció a la Diversitat Funcional, el servei de Primera Acollida de Rubí Forma o el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) de Rubí. El proper divendres 23 d’octubre, a les 9.30 h, tindrà lloc una sessió informativa sobre el programa a l’edifici Rubí Forma. Per assistir-hi, cal reservar plaça prèviament trucant a l’Oficina d’Atenció a la Diversitat Funcional (tel. 637 83 10 56).

Bon balanç de la primera edició
La primera edició del SIOAS a Rubí es va desenvolupar entre setembre de 2019 i juny de 2020. El programa va atendre 48 persones amb un grau de discapacitat entre el 33% i el 65%, de les quals una trentena van ser seleccionades per iniciar un itinerari d’inserció laboral. Finalment, sis participants van aconseguir trobar feina al mercat ordinari (20% d’inserció), i altres tres van inserir­-se en centres especials de treball (10% d’inserció). Actualment, l’equip de prospecció del SIOAS segueix treballant per ampliar aquesta xifra d’insercions.

Pel que fa al vessant formatiu del programa, cinc persones van acollir-s’hi: tres van fer el curs d’auxiliar tècnic en servei d’emmagatzematge i packaging, i dues el d’auxiliar d’operari de logístic i producció. A data d’avui, un dels alumnes ja ha fet les seves pràctiques en una empresa ordinària amb resultat satisfactori, mentre que la resta estan pendents de començar-les durant el mes d’octubre.

Aquesta primera edició del SIOAS va resultar afectada per la irrupció de la Covid-19, que va obligar a adaptar la segona part del programa al format telemàtic. Malgrat les dificultats, es van mantenir al màxim les actuacions previstes abans de l’estat d’alarma: es va fer seguiment personalitzat de les persones usuàries i del seu entorn familiar amb l’objectiu d’acompanyar-les i assesorar-les en aquesta situació excepcional, es van mantenir les tutories i les accions formatives en format virtual o semipresencial, es va assessorar les persones participants contractades per empreses amb ERTO, i es van generar gran quantitat de materials útils per als usuaris, entre d’altres.

La regidora de Programes Sectorials, Yolanda Ferrer Polo, ha destacat l’esforç que es va fer per mantenir la màxima normalitat en el funcionament del programa i els bons resultats obtinguts: “La primera edició va demostrar que estàvem davant d’una eina útil i creiem que, en aquesta nova convocatòria, ho serà encara més. La possibilitat que s’hi incorporin usuaris amb un grau més alt de discapacitat ens permetrà donar solucions a persones que ho tenen especialment difícil per entrar al mercat laboral“.

La posada en marxa del programa SIOAS a Rubí s’emmarca en el Pla d’atenció a les persones amb diversitat funcional 2019-2022.